Stel haardpoppen

Beschrijving

Olieverf op vurenhouten paneel
Hoogte 155 cm
Nederland, vierde kwart 17de eeuw

Source :

Literature :

Exhibitions :

Extra informatie Haardpoppen zijn beelden van hout, geschilderd in levende kleuren en uitgehakt, dienende om ergens in een hoek of portaal te plaatsen. Ziedaar de omschrijving uit de achttiende eeuw van een soort 'platte poppen ' die ook wel haardpoppen worden genoemd. Deze benaming staat voor slechts een van de vele functies van deze hoogst curieuze voorwerpen.

Reeds kort na het ontstaan in de 17e eeuw van deze figuren, zijn er exemplaren naar Groot Brittanié overgebracht. Daar zijn ze meer geliefd geworden dan in ons land.
Ze dienden in de eerste plaats om in een haardopening te worden geplaatst, als decoratief element als de haard niet in gebruik was. Wanneer dergelijke figuren in de gang of in het voorportaal stonden opgesteld was dit een signaal dat er geen visite kon worden ontvangen. Een vrouw met een bezem, betekende dat het huis werd
gepoetst. Stellen haardpoppen uit de zeventiende eeuw zijn erg zeldzaam. Hier staat een propere Hollandse huisvrouw model, vergezeld van haar man, die een tinnen bierpul vasthout, vergezeld van zijn hond, hét symbool van echtelijke trouw.

DDD

Circa :

Prijs: 0

Contact

Salomon Stodel Antiquités

Spiegelgracht 11
1017 JP
Amsterdam
Nederland
T. 020 623 16 92
M. 06 53 93 15 19

stodel@wxs.nl
www.salomonstodel.com