Troffel

Egeling Derk

Beschrijving

Zilver
Lengte 29,3 cm
99 gram
Utrecht, 1758

Source :

Literature :

Exhibitions :

Extra informatie De troffel bestaat uit een driehoekig zilveren blad, dat aan één zijde geschulpt is, en een houten heft. Het blad is aan de onderzijde gegraveerd met de tekst: Goris Cruys heeft hiermede de eerste Steen gelegd aan de Brouwerij de Klok van IJsselstijn den 29ste July 1758. Volledig gekeurd aan de onderzijde en voorzien van een trembleerstreek.

Ter gelegenheid van de eerste steenlegging van brouwerij de Klok in IJsselstein kreeg Goris Cruys in1758 deze troffel als aandenken. In de achttiende en negentiende eeuw was het gebruikelijk dat er een mooi cadeau ter herinnering aan de eerste steenlegging werd gegeven. De troffel is niet alleen functioneel, maar er kan ook een mooie tekst, passend bij de gelegenheid in gegraveerd worden. Sommige troffels hebben de tand des tijds doorstaan, terwijl de bijbehorende gebouwen reeds lang afgebroken zijn. Dit is echter niet het geval bij het huis de Klok in IJsselstein, gelegen aan de Benschopperstraat, hoek St. Nicolaasstraat. Aanvankelijk was het huis met klokgevel een herberg, met daarachter de brouwerij ‘de Klok’. Uitbater was burgemeester ’t Hoen en tot 1795 bleef het pand een brouwerij. Daarna werd het een koffie- en theehuis. Uit een advertentie uit 1909 blijkt dat ‘de Klok’ een overdekte, 30 meter lange houten kolfbaan bezat.

Er zijn verder nog een aantal aardige wetenswaardigheden in verband met deze troffel te vermelden. Goris(Gregorius) Cruys (1754-1820), het neefje en naamgenoot van burgemeester Goris ‘t Hoen, was ten tijde van de eerste steenlegging 4 jaar oud. Zijn moeder Sara was de oudere zus van de burgemeester Goris’t Hoen (1727-1795), de eigenaar van het nieuw te bouwen pand. Hij volgde zijn vader Goris ’t Hoen (1695-1751) op als burgemeester van IJsselstein en als brouwer.

DDD

Circa :

Prijs: 0

Contact

Jacob J. Roosjen SRI®

Eendrachtlaan 33
3621 DD
Breukelen
Nederland
M. +31 (0)6 53 26 82 80

info@jacobroosjen.com
www.jacobroosjen.com