Plotselinge Avondregen bij de Grote Brug van Atake

Utagawa Hiroshige

Beschrijving

Houtsnede op papier
36.5 x 24.5 cm
Gesigneerd links onder 'HIROSHIGE GA.', met de uitgeverszegel 'Uoya Eikichi' en datumzegels aan de bovenrand 'Jaar van de slang, 9de maand (1857)'
1857

Source :

Literature :

Exhibitions :

Extra informatie Op de aanstaande PAN Amsterdam zal Hotei een bijzonder exemplaar van Hiroshige’s Brug in de Regen presenteren.
De prent, die in uitstekende staat verkeert, is beroemd gemaakt door Vincent van Gogh, die hetzelfde blad bezat. In Februari 1887 had hij zonder succes een verkoop tentoonstelling gehouden in het café Le Tambourin van zijn vriendin Segatori en vermoedelijk ook deze prent aangeboden. Er waren geen kopers en dus mislukte Van Gogh’s oorspronkelijke opzet, namelijk door met de aankoop van circa 660 prenten bij kunsthandelaar Bing een commerciële voorraad aan te leggen om via verkoop wat bij te verdienen en zijn financiële afhankelijkheid van Theo te verkleinen.
In de periode na Le Tambourin heeft Van Gogh waarschijnlijk zijn meest intense relatie met zijn Japanse prenten collectie gehad. Maar ons enige bewijs daarvoor bestaat uit de twee prenten die hij heeft gekopieerd en tot olieverfschilderijen heeft vermaakt. Een van de twee prenten was het door Hotei getoonde ontwerp: Hiroshige’s ”Plotselinge Avondregen bij de Grote Brug van Atake” uit de serie “Honderd Beroemde Gezichten op de stad Edo” uit 1857.
Deze prent uit Hiroshige’s laatste en misschien wel belangrijkste serie is geworden tot een van de iconen van de Japanse prentkunst, misschien alleen overtroffen door Hokusai’s “Grote Golf”.
Het exemplaar dat Hotei presenteert is van uitstekende kwaliteit, met grote randen om de afbeelding, dus totaal niet afgesneden. De kleuren zijn volledig intact.

DDD

Circa :

Prijs: 0

Contact

Hotei Japanese Prints

Rapenburg 19
2311 GE
Leiden
Nederland
T. 071-5143552
M. 06-53769731

ukiyoe@xs4all.nl
www.hotei-japanese-prints.com