Schrijftafel/Bureau uit de serie “Kratmeubels”

Gerrit Rietveld (1888-Utrecht-1964)

Beschrijving

Massief vurenhouten planken, geschroefd en afgewerkt met beits
70 x 100 x 60 cm
Ontwerp, Utrecht, 1934-1935
Productie, 1935-1940

Herkomst Dit exemplaar is in 1940 cadeau gedaan aan een eerstejaars studente die het bureautje kreeg van haar oom omdat zij in Leiden een studie medicijnen zou gaan volgen. Vanwege haar Joodse afkomst kon zij pas na de oorlog haar studie afronden om vervolgens apotheker te worden.

Literature :

Exhibitions :

Extra informatie De eerste ‘kratmeubels’ dateren uit 1934, Rietveld omschreef dit eenvoudige meubilair als gemaakt volgens de ‘vrije timmermethode, die recht op zijn doel afgaat’. De meubels bestaan uit een eerlijke constructie waarin niets verborgen wordt.

Het avant-gardistische warenhuis Metz&Co start in 1935 in Amsterdam en Den Haag met de verkoop. In een aparte folder worden ze gepresenteerd als ‘Weekendmeubelen’ met de begeleidende tekst;
‘Meubelen van ongeschilderd vurenhout, onderdeelen zichtbaar aan elkaar bevestigd. Tegen prijsverhoging gelakt te leveren in elke gewenschte kleur. Voor week-endhuizen, serre’s, studenten- en kinderkamers. Het bureautje wordt in de folder beschreven als ‘schrijftafel met lade en berging voor boeken’

Originaliteit bijzonderheid:
De meeste voor WOII ontworpen Rietveldmeubels die op de markt verschijnen zijn na de oorlog gemaakt in de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig na een revival van ‘De Stijl’.
Als specialist in Nederlands modernisme proberen wij juist de stukken aan te bieden die ook echt gemaakt zijn in de periode waarin ze zijn ontworpen. Dat zijn de objecten die destijds het stof hebben doen opwaaien, die er echt bij waren en bij wijze van spreken als getuigen het verhaal van hun ontwerper kunnen vertellen. Dit vooroorlogse kratbureautje is daar een mooi voorbeeld van.

DDD

Circa :

Prijs: 0

Contact

galerie VAN DEN BRUINHORST

Voorstraat 46
8261 HS
Kampen
Nederland
T. 038 332 36 74
M. 06 15668504

info@vandenbruinhorst.com
www.deanderetijd.nl