Twee Empire kop en schotels en een koffiepot, beschilderd met Hollandse stadsgezichten

Beschrijving

Wit porselein, deels verguld en beschilderd
Hoogte koffie kan 27 cm
Hoogte kop en schotels 10.5 cm
Frankrijk, circa 1818-30

Source :

Literature :

Exhibitions :

Extra informatie Op de koffiekan staat aan een zijde het Koninklijk Paleis op de Dam afgebeeld (met onderschrift ‘Le Palais du Dam’) en aan de andere zijde de Montelbaanstoren (‘Vue du Mont Alban a Amsterdam’). Op een kopje zien we Paviljoen Welgelegen, het huidige provinciehuis in Haarlem (‘Pavillon du Roi près Haarlem’) en op het andere kopje de inmiddels afgebroken Lutherse kerk in Rotterdam (‘Eglise luthérienne à Rotterdam’).

Deze prachtige kop en schotels en koffiekan hebben waarschijnlijk deel uitgemaakt van een groot servies met Hollandse stadsgezichten. De afbeeldingen zijn gemaakt naar reproductieprenten en de onderschriften in het Frans doen vermoeden dat de porseleinschilder zich heeft gebaseerd op prenten uit de Franse tijd, waarschijnlijk gravures van Evert Maaskamp. Het model van de kan en kopjes alsook de afbeeldingen wijzen op een datering tussen 1818 en 1830.

De kwaliteit van het goud op het porselein, de fraaie beschildering en de afgebeelde paleizen doen vermoeden dat het servies is gemaakt in opdracht van een welgestelde familie of een lid van het hof van Koning Willem I. Het porselein voor dit servies werd in Frankrijk vervaardigd (zogenaamde porcelaine de Paris) en in ateliers in Amsterdam beschilderd.

DDD

Circa :

Prijs: 0

Contact

Robert Schreuder Antiquair

Nieuwe Spiegelstraat 48
1017 DG
Amsterdam
Nederland
M. 06 24 28 95 50

info@robertschreuder.nl
www.robertschreuder.nl