Amsterdamse School dienbak op onderstel

Michel de Klerk (Amsterdam 1884-1923)

Beschrijving

Hout
1916

Note :

Source :

Literature :

Exhibitions :

Extra informatie Koen Hauser, fotograaf en ontwerper van het campagnebeeld van PAN Amsterdam 2017, was direct enthousiast toen hij dit sculpturale meubel zag staan bij Kunstconsult in Amstelveen. De expressionistische vorm leende zich uitstekend voor het creëren van het driedimensionale beeld dat hij nodig had voor zijn ontwerp.

De ‘dienbak’ is een ontwerp uit 1916 van Michel de Klerk, die wordt beschouwd als de belangrijkste architect en ontwerper van de Amsterdamse School. Zijn zeldzame, eigenzinnig vormgegeven meubels zijn te vinden in de museale collecties van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Centraal Museum in Utrecht en the Wolfsonian Institute in Miami.

De Klerk ontwierp het meubel voor de eetkamer, van hieruit werd het eten opgediend. Door de fantastische expressieve vormgeving is het object echter veel meer dan een bijzonder gebruiksvoorwerp. De dienbak kan door de grillige en organische vormgeving van De Klerk met recht een object van sculpturale schoonheid en kwaliteit genoemd worden.

Van de dienbak is slechts één ander exemplaar bekend, dat bevindt zich in de collectie van het Amsterdam Museum.

DDD

Circa :

Prijs: 0

Contact

Kunstconsult - 20th century art | objects

Smederij 4
1185 ZR
Amstelveen
Nederland
T. 020-3416476
M. 06-24960196

info@kunstconsult.nl
www.kunstconsult.nl

Hoofdsponsor

Sponsor

Partners van PAN

Meer over sponsors & partners