Armband

Archibald Dumbar (1916-1988)

Beschrijving

Goud 18kt en groene steen maw-sit-sit
Gegraveerd met dierenfiguren, meesterteken, goudkeur en signatuur
Deel van een set met bijbehorende ring

Note :

Source :

Literature :

Exhibitions :

Extra informatie Archibald Dumbar (1916-1988) was een Nederlandse edelsmid en sieradenontwerper die bekend geworden is door de zogenaamde “spijltjesstijl”. Deze ruimtelijke stijl is typisch voor de na-oorlogse jaren. Dumbar werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam (nu de Gerrit Rietveld Academie) en begon in 1945 als zelfstandig edelsmid. De werken van Dumbar zijn soms niet gesigneerd, maar herkenbaar door het grote vakmanschap en typische organische beeldtaal.

Archibald Dumbar was de ontwerper van de eerste Gouden Televizierring, die vanaf 1964 wordt uitgereikt; hij heeft de ring vier keer geleverd. Zijn Televizierringen zijn van 18-karaat goud met gravures op de zijkanten en hebben een chalcedoon hoog op de ring gemonteerd; een ouderwets, bol televisiescherm symboliserend.

Dumbar verwierf in 1963 de eerste en tweede prijs van de Federatie Goud en Zilver. Een aantal sieraden van Dumbars hand zijn eigendom van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heeft werken van Dumbar in de collectie. Archibald Dumbar exposeerde gedurende zijn leven in binnen- en buitenland, waaronder in London en München, Amsterdam (o.a. Stedelijk Museum) en Rotterdam (o.a. Boymans van Beuningen), in Galerie Het Kapelhuis en in Museum het Kruithuis in Den Bosch. Hij had een doorlopende expositie op het Goois Scheppend Ambacht in Hilversum. Naast het werk voor zijn eigen collectie ontwierp Archibald Dumbar juwelen in opdracht van particulieren en bedrijven. Het was voor hem een uitdaging om bij zulke opdrachten zowel de wens van de klant als de esthetische en vernieuwende aard van zijn werk in het oog te houden.

DDD

Circa :

Prijs: 0

Contact

Dekker Antiquairs

Spiegelgracht 9
1017 JP
Amsterdam
Nederland
T. 020 623 89 92
M. 06 27 09 19 40

info@dekkerantiquairs.com
www.dekkerantiquairs.com

Hoofdsponsor

Sponsor

Partners van PAN

Meer over sponsors & partners